Kysyin nuorilta rippikoulussa: Mitä olisit valmis tekemään rakastamasi ihmisen puolesta? Olisitko valmis takaamaan hänen lainansa tai luovuttamaan munuaisesi elinsiirrossa? Tai olisitko valmis uhraamaan jopa henkesi rakkaan ihmisen puolesta, jos sellainen tilanne tulisi eteen?

Monet sanoivat, että olisivat valmiita uhraamaan henkensä läheistensä tai rakkaan ystävän puolesta. Mutta entäpä jos hädässä olisikin pahin vihamiehemme, olisimmeko valmiita vaarantamaan henkemme hänen pelastamisekseen? Onhan tapauksia, jolloin hukkuvaa pelastamaan lähtenyt onkin itse menehtynyt, vaikka on saanut toisen pelastettua.

Erään pyhäpäivän kirkollisena aiheena on rakkauden laki. Tuo sanayhdistelmä tuntuu oudolta. Ei kai rakkauteen voi pakottaa? Meidän mielikuvissammehan rakkaus on intohimoinen tunne, joka syttyy usein tulen lailla ja ottaa ihmisen valtaansa.

Ihmisten rakkaus on kuitenkin hyvin vajavaista. Aina ei ole helppoa rakastaa edes niitä kaikkein lähimpiä ihmisiämme. Ajattelemme rakkaudesta usein hyvin pinnallisesti. Kreikankielessä on kolme rakkauden tasoa, eros – intohimoinen rakkaus, filia - ystävyysrakkaus sekä agape`- jumalallinen rakkaus. Vain Jumala rakastaa vapaasti kaikesta huolimatta, vaatimuksetta. Jumalan rakkaus (agape) on iankaikkinen, muuttumaton ja loputon. Se ei se riipu aikojen eikä yksilön tilan vaihteluista.

Jörg Zink kirjoittaa: "Rakkaus on katoamaton. Kaikki mitä me puhumme, hukkuu tuuleen. Kaikki mitä me tutkimme ja pohdimme, unohdetaan. Yhtä ja toista me jo täällä ymmärrämme. Mutta kerran me tunnemme sillä selkeydellä, jolla Jumala tuntee meidät. Niin pysyvät usko, toivo ja rakkaus, nämä kolme. Mutta suurin niistä on rakkaus. Kerran usko on muuttuva näkemiseksi, toivo on muuttuva kiitollisuudeksi. Mutta rakkaus pysyy rakkautena iankaikkisesti. Sen mikä pysyy tässä ajassa ja tämän maailmanajan jälkeen rakentavat ne, jotka rakastavat."

Maailman suurimmasta rakkaudesta kerrotaan Johanneksen evankeliumissa: "Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän"(Joh. 3:16) Jumala on rakkaus. Hän on kuollut puolestasi. Sinä olet Jumalalle rakas! Avaa sydämesi Hänelle ja iankaikkiselle rakkaudelle niin löydät Elämän tien.