Muistatko tilannetta, jolloin ystäväsi houkutteli sinua tekemään jotakin sellaista, jonka tunsit omassatunnossasi vääräksi? Tai oletko ehkä itse ollut houkuttelemassa kaveriasi tai työtoveriasi rikkomaan sääntöjä? Varmaan lähes jokainen muistaa tilanteita ainakin nuoruudesta, kun porukan mukana on tehty jotakin typerää. Ehkä jollakin se on jäänyt siihen, että on käynyt porukalla omenavarkaissa tai jotakin muuta viattoman tuntuista. Jos teosta jäi kiinni, syy vieritettiin helposti kavereitten niskoille. Enhän minä muuten, mutta kun nuo toiset yllyttivät.

Kohtaamme jokainen elämässämme erilaisia kiusauksia. Jos joku lähimmässä ystäväpiirissä ehdottaa, että lähdetään ryöstämään pankki, osaamme varmasti sanoa ei. Mutta miten on pienemmissä asioissa. Kiusauksia tulee elämäämme monesta eri lähteestä. Meillä on himoja ja mielihaluja jotka vaativat tyydytystä. Kiusaus ei ole kuitenkaan sama asia kuin siihen lankeaminen. Martti Luther on sanonut, että emme voi estää lintuja lentämästä päämme yli, mutta voimme estää niitä tekemästä pesää päämme päälle. Mieleemme voi tulla kiusaavia ajatuksia, mutta me valitsemme miten toimimme niiden suhteen. Joskus voi vaatia suurta rohkeutta toimia omantuntonsa mukaan tilanteessa, jossa toiset yllyttävät toimimaan väärin.

Nykyään tuntuu olevan yleisesti hyväksyttyä rikkoa sääntöjä, kunhan ei vaan jää kiinni. Jotakin on pielessä jos kiinnijääminen on suurempi rikos kuin itse teko. Samanlaista ajatusmallia tuntuu olevan vähän asiassa kuin asiassa, olipa kyse sitten dopinginkäytöstä tai aviopuolison pettämisestä. Ei haittaa vaikka tekee väärin, kunhan kukaan ei saa tietää! Mitä on tapahtunut omatunnollemme, jos se ei enää kolkutakaan kun teemme väärin? Jos jatkuvasti rikkoo omaatuntoaan vastaan, se voikin paatua eikä enää kolkuttelekaan väärin tekemisistä. Silloin ollaan vaarallisella tiellä.

On lohdullista tietää, että Jeesuskin koki kiusauksia. Tunnetuimpia olivat ne kolme kovaa kiusausta, kun Jeesus oli paastonnut erämaassa 40 päivää. Vaikeaa oli varmasti nälkäisenä olla muuttamatta kiviä leiviksi kuten paholainen houkutteli. Jeesus ei kuitenkaan langennut kiusaukseen ja näin luopunut kutsumuksestaan ihmiskunnan Pelastajana.

Mistä saamme avun kun kiusaus tulee? Psalmissa kehotetaan huutamaan Jumalan puoleen. Tuskin se huutaminen kiusaajaa kovin kauaksi pelottaa, mutta Jumala voi auttaa meitä kestämään kiusauksissa. Jeesus, kiusattu itsekin, voi kiusattuja auttaa. Hän myös rukoilee jatkuvasti puolestamme.

Entäs sitten, jos olet jo langennut kiusaukseen. Tärkeää on, että käsität tehneesi väärin. Tunnustat tekosi niin sille, jolle olet sen aiheuttanut, kuin Jumalallekin. Näin omatunto puhdistuu.

Rukoilemme Isä meidän rukouksessa "äläkä saata meitä kiusaukseen vaan päästä meidät pahasta". Pyydämme että Jumala varjelisi meitä lankeamasta kiusauksiin ja pois hänen tahdostaan. Tätä rukousta on hyvä rukoilla, jotta paha ei saisi otetta pikkusormestamme ja viekoittelisi meitä pois elämän tieltä.