Odottavin sydämin kuljemme kohti joulua. Ensi sunnuntaina kajahtaa kirkoissa kautta maan upea Hoosianna-hymni. Uusi kirkkovuosi alkaa, on suuri juhla. Hoosianna-hymni tulee päivän evankeliumitekstistä, josssa Jeesus ratsastaa aasilla Jerusalemiin. Evankeliumi kertoo miten ihmiset heittivät vaatteita tielle ja heiluttivat palmuoksia. He huusivat psalmin 118 sanoin "Hoosianna, Daavidin Poika ! Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä! Hoosianna korkeuksissa." Tuota psalmia 118 laulettaessa juutalaisilla oli tapana heiluttaa ilmassa puiden ja pensaiden oksia ja niin he tekivät Jeesuksellekin.

Hoosianna-sana tarkoittaa auta, pelasta. Se on oikeastaan rukous, mutta se on myös ylistystä Jeesus-kuninkaalle. Ratsastaessaan Jerusalemiin Jeesus täytti satoja vuosia aikaisemmin Sakarjan kirjassa lausutun ennustuksen. Siinä sanotaan: "
Iloitse suuresti, tytär Siion, riemuitse, tytär Jerusalem, sillä sinun kuninkaasi tulee sinulle! Vanhurskas ja auttaja hän on, on nöyrä ja ratsastaa aasilla, aasintamman varsalla."  Sak. 9:9. 

Tänä aikana tuo hoosianna- huuto, auta, pelasta, tuntuu olevan entistä ajankohtaisempi. Ajatellaanpa vaikka tämän syksyn tapahtumia omassa maassamme, eikö se laita meitä huutamaan: Herra, auta ja armahda meitä. Välillä tuntuu siltä, että pimeys ympärillä käy niin suureksi, ettei meinaa enää uskoa että valoa on. Vähän samalla tavalla kuin ennen lumipeitteen tuloa. Päivät olivat niin synkkiä ja pimeitä, ettei muistanutkaan miten lumi valaisee. Ja kuitenkin kun saimme lunta, heti tienoo muuttui valoisammaksi.

Israelin kansa eli vuosisatoja odotuksessa. Välillä heistäkin varmasti tuntui että oli niin pimeää, että uskon ja toivon kynttilä meinasi hiipua. Oliko Jumala hylännyt heidät, unohtanut lupauksensa? Jumalan lupaus Messiaasta täyttyi ajanlaskumme alussa. Jeesus syntyi maailmaan, toi valon ja toivon. Tuossa vaiheessa kun hän ratsasti Jerusalemiin monet toivoivat hänestä kuningasta joka vapauttaisi kansansa vieraiden valtojen vallasta. Jeesus oli kuitenkin toisenlainen kuningas. Hän tuli luomaan yhteyden ihmisen ja Jumalan välille. Hän tuli tuomaan valon ja Elämän koko luomakunnalle.


Jos Jeesus vuonna 2008 ratsastaisi aasilla, vai ajaisiko kenties halvalla autolla, niin ketä mahtaisi olla häntä vastaanottamassa? Mikä olisi tuo pieni joukko, joka huutaisi hänelle? Keiden suista kaikuisi huuto: auta armahda? Olisivatko tien varressa ne, jotka ovat meidän mielestämme heikkoja ja reppanoita? Ne, jotka eivät pärjää omin voimin, ovat syrjäyneet, ulkopuolella kaikesta. Olisinko MINÄ Jeesusta vastaanottamassa? Tunnistaisinko minä hänessä kuninkaan, joka tuo elämääni valon ja toivon?

Kun me laulamme Jeesukselle hoosiannaa ensi sunnuntaina, teemmekö sen vain tavan vuoksi? Vai onko sydämessämme aito huuto: Jeesus, auta ja pelasta? Auta minua oman elämäni vaikeissa kiemuroissa, auta läheisiäni, ystäviäni. Onko sydämessäni usko ja toivo kuten oli noilla yli 2000 vuotta sitten eläneillä ihmisillä, että Jeesus voi auttaa? Hän voi tuoda elämään toivon ja merkityksen.

Jeesus kuulee jokaisen hätähuudon, joka hänen puoleensa nousee. Hän kuulee jopa hiljaisen tuskaisen kuiskauksen.

Huutakaamme, ei vai omasta puolestamme, vaan koko kansamme puolesta, lasten ja nuorten puolesta, köyhien ja kärsivien puolesta, vainottujen ja kidutettujen, väärinkohdeltujen puolesta, yksinäisten ja riippuvuuksien sitomien puolesta, toivonsa menettäneiden ja kuolevien puolesta, kaikkien, koko maailman puolesta: Herra auta ja armahda. Tule ja vuodata rakkautesi sydämiimme niin, että voisimme olla sinun lähettiläitäsi tässä pimeässä ajassa. Auta meitä näkemään kirkkaammin se valo, joka sinä olet. Anna Kristus-valon täyttää sydämemme joka sopukka niin, että toivottomuuden tilalle tulee uusi toivo ja rohkeus.

Syttyvät adventtikynttilät kertovat Jeesuksesta, joka itse sanoi: "Minä olen maailman valo. Se, joka seuraa minua, ei kulje pimeässä vaan hänellä on elämän valo."

Kuljetko sinä pimeässä? Puuttuuko elämästäsi valo ja toivo? Huuda Jeesusta avuksesi, tai huudetaan yhdessä. Silloin kun ei jaksa yksi huutaa, on hyvä että voi yhdessä huutaa (rukoilla). Tahdon olla rinnallakulkijasi pimeässä laaksossa edes pienen matkan. Kuljetaan yhdessä valoa kohti.