On taas käsillä vuoden viimeinen ilta. Mennyt vuosi jää kohta taakse ja uusi alkaa. Monelle vuoden vaihtuminen merkitsee uutta mahdollisuutta monessa asiassa. Moni tekee uuden vuoden lupauksia luvaten esim. viettää enemmän aikaa perheen kanssa, laihduttaa, vähentää alkoholin kulutusta tai harrastaa enemmän liikuntaa. Varmasti hyviä lupauksia, vaikkakin usein huomaamme loppuvuodesta viimeistään, ettei lupausten pitäminen aina onnistunutkaan. Huonoja olemme me ihmiset tapojamme muuttamaan. Onneksi on lupauksia jotka pitävät! Nimittäin Jumalan lupaukset raamatussa. Jumalan tärkeimmästä lupauksesta kertoo pienoisevankeliumi näin: "Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän."

Uuden vuoden päivän kirkollisena aiheena onkin Jeesus-nimi. Jeesuksen aikaan nimellä oli hyvin tärkeä merkitys. Nimen tuli ilmaista millainen sen omistaja oli. Uskottiin, että nimi ennakoi sitä millainen henkilöstä tuli. Kun tiesi henkilön nimen tiesi millainen tämä henkilö oli olemukseltaan, näin ajateltiin. Vanhat roomalaiset sanoivatkin muinoin: Nomen est omen. "Nimi on enne." Eikö nimellä ole hyvin tärkeä merkitys meille tänäkin päivänä? Nimi määrittelee ihmistä, erottaa hänet toisista. Ei pienen vauvan vanhemmille ole ihan sama minkä nimen lapselleen antavat. Nimeä harkitaan tarkoin ja mietitään onko lapsi nimensä näköinen tai oloinen. Joku nimi, joka oli valmiina jo ennen lapsen syntymää ei saatakaan tuntua sopivalta kun vastasyntynyttä pienokaistaan katselee. Rakkaalle lapselle annettuun nimeen sisältyy paljon hellyyttä ja merkityksiä.

Uuden vuoden alussa saamme siis keskittyä Jeesus nimeen. Jeesusvauva ympärileikattiin 8 päivän ikäisenä juutalaisen tavan mukaan ja samalla hän sai myös nimen. Jeesuksen nimi on voimallinen nimi. Maailmassa on miljoonia nimiä, mutta missään muussa nimessä ei ole sellaista voimaa kuin Jeesuksen Kristuksen nimessä. Sana Jeesus tarkoittaa: Herra on apu. Herra pelastaa. Herra sai nimekseen Jeesus (Vapahtaja) enkelin Joosefille ja Marialle antaman määräyksen mukaisesti. Kun tämä nimi Jeesus annettiin tavallisille israelilaisille lapsille, osoitti se, että vanhemmat uskoivat Jumalaan kansansa lunastajana ja Israelin tulevaan pelastukseen. Kun nimi annettiin Marian lapselle, oli tarkoituksena siten ilmaista sitä erityistä tehtävää, jonka lapsi oli varttuneena suorittava. Jeesus oli profeettojen ennustama Messias. Kristus eli voideltu on hänen arvonimensä. Ja juuri tässä nimessä Jeesus Kristus on meidän toivomme ja voimamme tulevanakin vuonna ja ikuisesti.

Pietari kirjoitti kirjeessään "Mitään muuta nimeä, joka ihmiset pelastaa ei ole ihmisille annettu koko taivaan kannen alla." Ehkäpä juuri sen tähden nimi Jeesus herättääkin niin paljon negatiivisia palautteita. Jumala kyllä monille kelpaa ja jokin Korkeampi Voima tai Luoja, mutta Jeesuksen nimi on jo liikaa. Sitä ei siedetä. Tähän löytyy kyllä helposti selityskin. Jumalan Vastustaja tietää että Jeesus on ristinkuolemallaan ja ylösnousemuksellaan voittanut pahan vallan. Sen vuoksi se vihaa tuota nimeä yli kaiken ja tekee voitavansa jotta ihmiset eivät tuota nimeä avuksi huutaisi. Tämä on ikävä kyllä hyvin huomattavissa maailman menosta nykyään.

Tänä aikana maailma näyttää meille usein aika synkät kasvonsa. On paljon väkivaltaa ja ahdistusta, myös omassa maassamme. Tapahtuu asioita, joita emme osaa selittää. Tämä kaikki voi masentaa ja hämmentää meitä. Onko enää mitään pysyvää; mitään, mikä kestää kaiken tämän muutoksen keskellä. Kun rahakaan ei enää tuo turvaa, mihin panemme toivomme tässä elämässä? Monen on vallannut toivottomuus ja epätoivo, eikä se ole mikään ihme. Arvot ovat koventuneet, tuntuu että vahvemman oikeus voittaa. Miten selviämme kaiken tämän keskellä?

Meille on annettu toivo ja perustus joka kestää. Meillä on elävä Jumala, joka rakastaa meitä. Kuten joulun sanomassa jälleen kerran saimme kuulla: Jumala syntyi ihmiseksi. Hän tuli valoksi maailmaan. Tässä on toivomme tänäkin päivänä. Jumalan rakkaus meitä kohtaan ei muutu vaikka kaikki muut asiat ympärillämme muuttuisivat tai järkkyisivät.

Jeesus Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti. Hänen nimensä voima on sama tänäkin päivänä kuin apostolien aikaan. Jumala tahtoo toimia ja vaikuttaa maailmassa meidän vajavaisten ihmisten kautta. Sen tähden hän on antanut omiensa sydämeen Pyhän Hengen.

Jeesus lupasi omilleen: :"Totisesti, totisesti: joka uskoo minuun, on tekevä sellaisia tekoja kuin minä teen, ja vielä suurempiakin. Minä menen Isän luo, ja mitä ikinä te pyydätte minun nimessäni, sen minä teen, jotta Isän kirkkaus tulisi julki Pojassa. Mitä te minun nimeeni vedoten pyydätte minulta, sen minä teen.". Uskommeko todella tämän? Miksi emme tartu Jumalan valtaviin lupauksiin Raamatussa ja omista niitä kohdallemme.

Voisiko Uuden vuoden lupauksemme olla vaikka se, että vietämme enemmän aikaa ensi vuonna Herramme seurassa ja läsnäolossa hiljentyen ja rukoillen. Ehkä tuo läheisyys alkaisi vähitellen näkyä myös teoissamme. Sanoihan Jeesus : "Ilman minua te ette saa aikaan mitään."

SIUNATTUA UUTTA VUOTTA JA JUMALAN LÄSNÄOLOA ELÄMÄÄSI TULEVANAKIN VUONNA!