Minä en ole koskaan oikein tykännyt otsikon kysymyksestä. En tiedä mistä se johtuu. Mutta aina kun joku hyvää tarkoittava tuttava kysyy ystävällisesti "mitä sulle kuuluu?", en tiedä mitä vastaisin. Jostakin syystä en osaa vain kevyesti vastata "kiitos ihan hyvää" tai "ei mitään ihmeellistä, tavallista arkea". Kysymyksen kuultuani mulle tulee aina sellainen olo, siihen pitäisi vastata jotakin syvällistä tai tilittää elämää syvällisemmin. Vaikka eihän toinen varmaan sitä odota, vaan tahtoo vain ystävällisesti tiedustella vointiani.

Usein tuon kysymyksen tarkoitus onkin olla vain ystävällistä "small talkia" (jota en hallitse muutenkaan) eikä kysyjä edes odota kovin syvällistä vastausta. Joskus itselle on ollut pettymys kun olen alkanut kertoa viime aikaisesta kipeästä asiastani, ja huomannut, ettei toinen välitäkään oikeasti siitä mitä minulle kuuluu. Hän vain heittää kysymyksen ja tuskin jaksaa kuunnella vastausta.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että on hyvä kysyä toiselta miten hänellä menee. On äärimmäisen tärkeää pysähtyä hetkeksi, katsoa ystävää silmiin ja ihan oikeasti kuunnella mitä hän sanoo ja viestittää. Nimittäin tuo pinnalliselta vaikuttava "mitä kuuluu" voi avata keskustelun syvemmälle tasolle ja tarjota mahdollisuuden toiselle jakaa asioitaan.

Mitä sinulle tänään kuuluu? Onko päiväsi ollut hyvä vai onko olosi kurja? Onko kukaan pysähtynyt kysymään mitä sinulle kuuluu? Entä oletko itse kysynyt kenenkään vointia?

Herra opeta meitä välittämään oikeasti toinen toisistamme. Anna meille aikaa pysähtyä kuulemaan toistemme viestejä, myös niitä jotka lausutaan rivien välistä. Herra auta meitä näkemään lähellämme ne, joille ei tänään kuulu hyvää. Auta meitä rohkaisemaan ja tukemaan heitä. Anna meille sinun rakkaudellisia sanojasi, jotka hoitavat, parantavat ja tuovat toivoa. Auta meitä muuttamaan kuulemamme huonot kuulumiset ja uutiset rukousaiheiksi.

Muista vielä, että vaikka sinulle ei tänään kuuluisikaan hyvää, niin et ole yksin pimeässä laaksossa. Vapahtajamme Jeesus on luvannut olla lähelläsi joka hetki. Hän lupaa: "Minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti." (Matt. 28:20) Herramme on itse elänyt ihmisen elämän ja siksi hän tietää ettei elämämme ole aina helppoa. Hänellä on voima ja valta sinun elämässäsi. Hänelle on kaikki mahdollista.

"Älkää mistään murehtiko, vaan kaikessa saattakaa pyyntönne rukouksella ja anomisella kiitoksen kanssa Jumalalle tiettäväksi. Ja Jumalan rauha, joka on kaikkea ymmärrystä ylempi, on varjeleva teidän sydämenne ja ajatuksenne Kristuksessa Jeesuksessa." (Fil. 4:6)

Jos haluat, minullekin voit luottamuksellisesti jättää sähköpostitse rukousaiheita, joiden puolesta voin rukoilla. Rukouksessa on valtava voima! Älä jää yksin vaikeiden asioiden kanssa vaan jaa ne jonkun kanssa.

"Minä sanon teille: mitä tahansa asiaa kaksi teistä yhdessä sopien maan päällä rukoilee, sen he saavat minun Isältäni, joka on taivaissa. Sillä missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni, siellä minä olen heidän keskellään". (Matt. 18:19-20)