Tänään on Tuhkakeskiviikko, josta alkaa 40 päivän paasto kestäen pääsiäissunnuntaihin. Ajattelitko sinä paastota jostakin tänä vuonna? Paasto mielletään usein ruuasta kieltäytymiseksi ja jopa dieetiksi. Naistenlehdissä on kerrassaan muotia hehkuttaa erilaisilla paastoresepteillä, jotka kohentavat mielialaa ja jopa ulkonäköä. Tämä ei kuitenkaan ole KRISTILLISESSÄ paastossa olennaista eikä sen perimmäinen tarkoitus.

Ajattelen, että on olemassa ns. hengellistä paastoa ja sitten tätä naistenlehtien "hyvinvointi"-paastoa. Hengellisen paaston sisältönä tulisi olla katumus sekä sydämensä tutkistelu ja avaaminen Jumalalle. Paastonaika haastaa meitä luopumaan jostakin meille tärkeästä asiasta, joka voi olla toki muutakin kuin ruoka. Jostakin itselle tärkeästä nautinnosta luopuminen antaa tilaa sydämessä ja elämässä jollekin uudelle kuten hiljentymiseen tai lähimmäisenrakkauden toteuttamiseen käytännössä.

Tämän ajan narsistiselle ja nautintoa tavoittelevalle ihmiselle paaston vaatimus ei kuulosta houkuttelevalta. Omien tarpeidensa ja mielihyvänsä kieltäminen tuntuu monesta peräti vastenmieliseltä. Monet uskovatkin vetoavat siihen, ettemme me pelastu tekojemme vuoksi, turhaa siis itseään kiusata. Äiti Teresan mukaan rikkaat ovat köyhiä, koska he ovat usein sisimmässään yksinäisiä, eivätkä he ole koskaan tyytyväisiä. Äiti Teresan mukaan rakkauden nälkää on vaikeampi poistaa kuin leivän nälkää.

Monet asiat vievät aikaamme hengellisen elämämme hoitamiselta ja lähimmäisiltämme. Moni kuluttaa useita tunteja päivässä internetissä surffaillen tai televisiota tuijottaen. Voisiko tuon ajan käyttää hyödyllisemmin? Ei ollenkaan hullumpi ajatus minkä joku esitti, että paastoaisi facebookista. On niin helppoa jäädä "koukkuun" eri asioihin. Tämän tunnistan itsessänikin.

Voisiko paastonaikana paastota vaikka juoruamisesta, kahvin juonnista, shoppailusta, suklaan syömisestä tai alkoholin nauttimisesta? Varmasti nämä ovat monelle asioita, joista erossa oleminen tekisi vain hyvää. Entäpä jos paastoaisi television katselusta.. Eräs perhe kertoi miten erilaisiksi illat muuttuivat kun tv ei hallinnut enää ajankäyttöä. Oli aikaa jutella, pelata yhdessä lautapelejä ja puuhata yhdessä kaikkea mitä ei ollut aikoihin tehnyt.

Jesajan kirjassa kerrotaan siitä, mikä paaston alkuperäinen merkitys on:"Toisenlaista paastoa minä odotan: että vapautat syyttömät kahleista, irrotat ikeen hihnat ja vapautat sorretut, että murskaat kaikki ikeet, murrat leipää nälkäiselle, avaat kotisi kodittomalle, vaatetat alastoman, kun hänet näet, etkä karttele apua tarvitsevaa veljeäsi." (Jes. 58:6-7)

Herra, vapauta meidät itsekkyydestämme ja oman etumme tavoittelusta. Auta viettämään sinun tahtosi mukaista paastoa. Auta että näkisimme kärsivän lähimmäisen ja apua tarvitsevan veljen. Herra anna anteeksi haluttomuutemme luopua nautinnoistamme, jotka tuottavat meille mielihyvää. Osoita meille itsekullekin, mikä on se asia, josta tahdot juuri meidän nyt paastoavan.Aamen.

Siunattua paastonaikaa sinulle!