Hiihdon MM-kilpailut ovat menossa ja odotukset ovat korkealla niin urheilijoilla kuin kotikatsomoissakin. Heti ensimmäisenä päivänä me suomalaiset saimme riemuita kultamitalista jonka Aino-Kaisa Saarinen toi. On upea hetki kokea menestystä. Tuntuu kuin kansallistunnekin nousisi huimasti sen myötä. Monet havittelevat mitaleita, mutta vain yksi voittaa. Toiset saavat tyytyä himmeimpiin mitaleihin tai sijoihin. Aina ei kaikki mene aivan putkeen ja huippukunnossa oleva kilpailija jää kauas kärjestä. Ne ovat kovia paikkoja urheilijalle.

Joskus olen miettinyt, että tuntuu julmalta kun urheilutoimittajat vaativat heti haastattelua epäonnistuneelta urheilijalta. Toki toimittajat tekevät työtään ja huippu-urheiluun kuuluu julkisuuden kestäminen niin menestyksen kuin tappion hetkellä.

Koko kansa on pettynyt kun mitalitoivo epäonnistuu. Unelmat romuttuvat hetkessä. Joskus tuntuu että urheilusta on tehty elämää suurempi juttu. Aivan kuin menestys olisi elämän ja kuoleman kysymys. Moni sitten turvautuu kiellettyihin keinoihin ja aineisiin menestystä saadakseen. Urheilu on monelle toimeentulon lähde mutta silti se ei ole koko elämä. On surullisenkuuluisia esimerkkejä huippu-urheilijoista joiden elämä on luisunut raiteiltaan kilpailu-uran loputtua. Elämässä pitää olla muutakin kuin urheilu, muuten pohja ei kestä pettymysten tullessa.

Paavali puhuu kirjeissään urheilusta ja voittopalkinnon tavoittelemisesta. Ensimmäisessä Timoteuksen kirjeessä hän kirjoittaa: "Ruumiin harjoittamisesta on vain vähän hyötyä, mutta oikeasta uskosta on hyötyä kaikkeen, sillä siihen liittyy lupaus sekä nykyisestä että tulevasta elämästä." (1. Tim. 4:8) Kun elämän perusta on rakennettu Kristuskalliolle, ei se sorru vaikka maalliset kilpailut epäonnistuisivat. Jeesukseen uskovaa odottaa voittopalkinto jonka arvoa ei voi mitata maallisin mittarein. Tuo palkinto on luvattu jokaiselle, sille kaikista heikoimmallekin kulkijalle.

Kilpaurheilijan täytyy treenata kovasti ja määrätietoisesti. Paavali kehottaa uskovaakin kilvoittelemaan uskossaan niin että kerran pääsisi voittajana perille. Niin monet houkutukset voivat vääristää mielemme ja viedä meidät kauas Jumalasta. Siksi on tärkeää joka päivä pyytää häntä valmentajaksi ja matkakumppaniksi elämän juoksuradalle. Jeesuksen kanssa vaeltava on voittajan puolella. sillä Roomalaiskirje vakuuttaa: "Mikään kadotustuomio ei kohtaa niitä, jotka ovat Kristuksessa Jeesuksessa." (Room. 8:1)