Muistan aina kun oma lapseni tuon maailman ihanimman sanan ekan kerran sanoi. Hän oli vasta 7-8 kuukauden ikäinen ja yhtäkkiä se kuului perhekerhohetkessä niin selvästi että muutkin kuulivat. "Äiti!" Uskomaton hetki! Oma lapsi sanoi äiti. Seuraavaan kertaan menikin sitten useampia kuukausia, mutta uskomattoman ihanalta tuntui tuo hetki, kun jotenkin äänteet lapseni suusta muovautuivat tutuksi sanaksi. Olkoonkin vahinko, mutta ihana sellainen. Ihanalta tuntuu oman lapsen kutsu milloin milläkin äänenpainolla. 

On ihanaa olla äiti! Se on valtava kiitosaihe ja suuri lahja. En ole koskaan pitänyt äitiyttäni itsestäänselvyytenä, sillä tunnen monia jotka eivät ole saaneet lapsia vaikka olisivat tahtoneet. Jokainen lapsi on suuri lahja, ilon ja kiitoksen aihe. Monelle äitienpäivä voi olla raskas päivä. Surullinen muistutus siitä, ettei itse saanut koskaan lasta, tai että oma lapsi kuoli tai että oma äiti hylkäsi. Niin monenlaisia suruja ja traumoja voi liittyä äitienpäivään. 


Äitiyteen liittyy valtavasti tunteita. Iloa ja surua, huolta ja välittämistä. Joku äiti voi surra sitä, että oma lapsi ei tahdo pitää yhteyttä. Puhutaan äitimyytistä, jonka edessä moni äiti tuntee pienuutta. Omat voimavarat eivät riittäneetkään sellaiseen äitiyteen kuin olisi tahtonut tai ehkä oma lapsi otettiin pois, huostaan. Vaikka puhutaan riittävän hyvästä äitiydestä, on tosi asia, että kaikki äidit eivät omien ongelmiensa takia yllä tähän mittaan. Jos oma elämä on sekaisin esimerkiksi päihteiden käytön takia, ei äiti jaksa olla äitinä lapselle. Juomahimo menee lapsenkin edelle. Silloin on lapselle parempi että hän pääsee turvalliseen kotiin.


Itse olin parikymppisenä hyvin armoton omaa äitiäni kohtaan. Purin katkeruuttani monin tavoin. Kun tulin itse äidiksi käsitin miten valtavan raskasta voi välillä olla kahden pienen lapsen kanssa. Tulin armollisemmaksi omaa äitiäni kohtaan. Hän teki varmasti parhaansa niissä olosuhteissa.

Katkeruuden kanssa ei voi elää. Se täytyy käsitellä ja purkaa jotta voi antaa anteeksi ne mahdolliset laiminlyönnitkin mitä on tapahtunut. Onneksi saa pyytää Taivaan Isältä voimaa ja viisautta omaan äitiyteen. Virsikirjassa on tämä koskettava äitienpäivä virsi, jonka sanoin tahdon toivottaa niin omalle rakkaalle Eila-äidilleni kuin kaikille äideille Jumalan siunausta, armoa ja iloa elämään!


1. Oi Jeesus, siunaa äitiä,

suo rauhan, onnen päiviä.

Pois pyyhi murheen kyyneleet.

Hyväksi kaiken, Jeesus, teet.


2. Kun äiti meitä palvelee

ja puolestamme rukoilee,

niin kuule äidin huokaus

ja anna huoliin lohdutus.


3. Näin ole hyvä äidille

ja turva meille kaikille.

Suo, ettei meitä mikään saa

sinusta, Jeesus, erottaa.


4. Nyt kädet yhteen liitämme

ja äidistämme kiitämme.

Lahjoita, Jeesus laupias,

äidille ilo autuas.