Kävimme lasten kanssa huvipuistossa. Siellä mitä hurjimmissa vempaimissa istuessa ja rystyset valkeina pelätessä tuli mieleeni ajatuksia pelosta ja jännityksestä. Miten hassua onkaan, että me hakeudumme tietoisesti paikkoihin, kuten huvipuiston laitteet, joissa koemme jännitystä ja jopa pelkoa. Mikä saa meidät jopa maksamaan siitä, että pääsemme kokeilemaan rajojamme ja kestokykyämme erilaisissa hilavitkuttimissa? On turvallista pelätä kun tietää että turvaköydet ja puomit pitävät. Siinä varmasti osa viehätyksestä.

Pelko ja jännitys ovat kamalia asioita silloin kun ne tulevat elämään ilman että niitä on itse valinnut. Jatkuva pelkotila tekee elämän raskaaksi ja ahdistavaksi. Jännittäjä tietää miten hirvittävää on odottaa pelottavaa tapahtumaa, vaikkapa esitelmän pitoa. Pelko voi kasvaa niin suuriin mittoihin että sitä ei kykene enää halitsemaan. Onneksi jännitystä ja pelkoa hallitsemaan on kehitetty erilaisia keinoja kuten lääkehoito. Nimittäin jännitys voi pahimmillaan kaventaa ihmisen elinpiiriä ja tehdä elämästä sietämättömän.

Pelkoa on monenlaista. On aiheetonta ja aiheellista pelkoa. Sille joka pelkää, pelko on todellista, eikä se katoa hetkessä vaikka toinen kuinka vakuuttaisi ettei ole mitään pelättävää. Pelko voi olla myös syvää turvattomuutta ja elämänhallinnan menettämistä. Alkoholistin vaimo voi pelätä humalaisen miehensä väkivaltaa. Lapset voivat pelätä pimeää. Yksinhuoltaja voi pelätä perheensä toimeentulon vuoksi. Työssäkäyvä voi pelätä menettävänsä työpaikkansa. jne. jne. Varmasti jokainen on pelännyt jotakin.

Itse olen ollut kova pelkäämään ja jännittämään asioita. Osa peloistani juontaa juurensa lapsuuden kokemuksistani. Iän myötä turvattomuuteni on vähentynyt ja olen alkanut luottamaan elämään ja Jumalaan. Minua on aina lohduttanut ajatus siitä, että Raamatussa lukee 365 kertaa "älä pelkää". Jokaisena uutena päivänä Herra sanoo meille "älä pelkää". Herra on turvattoman turva, pelokkaan rohkeus, jännittäjän tuki. Sen olen itse kokenut. Neuroottisesta esiintymisjännityksestä kärsineenä olen Jumalan armosta tänä päivänä työssä jossa olen koko ajan esillä. Kiitos tästä kuuluu yksin Jumalalle. Hänelle on kaikki mahdollista. Hänen kanssaan ei tarvitse pelätä, eikä arkailla. Hän antaa voiman, ilon ja rohkeuden.

Voisiko Jumalan kanssa eläessä ajatella samalla tavalla: on turvallista pelätä, kun iankaikkiset turvaköydet pitävät. Jumalan kämmeneltä ei voi pudota. Siinä saa vapista ja täristä. Jumala pitää kiinni eikä päästä irti. Pelossa voi tarttua Jumalan suuriin lupauksiin ja rohkaiseviin sanoihin Raamatussa:

"Älä pelkää, sillä minä olen sinun kanssasi, älä arkana pälyile, sillä minä olen sinun Jumalasi. Minä vahvistan sinua, minä autan sinua, minä tuen sinua vanhurskauteni oikealla kädellä." (Jes. 41:10)

"Minä Herra tartun sinun oikeaan käteesi. Minä sanon sinulle:"Älä pelkää, minä autan sinua." (Jes. 41:13)

Sinun turvasi on ikiaikojen Jumala, sinua kannattavat iankaikkiset käsivarret."(5. Moos. 33:27)

Jos vetten läpi kuljet, minä olen sinun kanssasi, jos virtojen läpi, eivät ne sinua upota, jos tulen läpi käyt, et kärvenny eikä liekki sinua polta." (Jes. 43:2)

Herra siunatkoon ja varjelkoon sinua ja antakoon sydämeesi rauhan olivatpa olosuhteesi millaiset tahansa. Vaikka ympärillä myrskyää ja aallot meinaavat lyödä yli, muista että Jeesus on samassa veneessä kanssasi. Vain sana häneltä ja myrsky laantuu. Jeesus kätke nyt erityisesti suojaasi ne, joiden elämää pelko sitoo. Anna heidän tuntea sinun turvalllinen suojaava läsnäolo elämässään.