Olimme tänään koko perheenä tyttäreni kouluunsiunaamiskirkossa mukana. Siunauskirkon toimitti niin herkästi ja kauniisti ystäväni ja kollegani Jaana Paju. Hän puhui luonnollisella tavalla Jumalasta ja siitä, miten Jumala tahtoo jokaista koulunsa aloittavaa lasta siunata, olla mukana koulumatkalla, koulussa, kotona ja kaikkialla missä liikumme. Tuossa kirkkohetkessä tuli niin turvallinen ja hyvä olo. Oli ihanaa olla siunaamassa omaa lasta hänen uudessa elämän vaiheessaan. Oli tärkeää myös pyytää esirukouksessa itselle viisautta ja voimia tärkeässä kasvatustehtävässä. Tarvitseehan kasvava lapsi vielä paljon tukea, vanhemman rohkaisua ja apua monessa asiassa. Pieni koululainen on vielä vuosia lapsi, vaikka usein vaikuttaakin jo niin isolta.

Olen monesti ajatellut miten ihanalla tavalla kirkko ja seurakunta on mukana elämän eri vaiheissa. Jumalan siunauksen ja varjeluksen pyytäminen niin kastettavalle lapselle, kouluunlähtevälle, rippikoulunuorelle kuin avioparille on ihana asia ja tapa. Mutta se ei ole vain tapa. Jumala on oikeasti läsnä noissa hetkissä ja elämässämme. Emme ole kirkossa vain siksi, koska on hieno tapa siunata kouluunlähtevät, vaan koska uskomme että Jumala itse on siellä Henkensä kautta läsnä ja meitä siunaamassa.

Jaana-pappi kertoi tänään mitä siunaus tarkoittaa. Siunaus tarkoittaa sitä, että Jumala on läsnä siunaamansa ihmisen elämässä. Jumala on lähellämme koko ajan, ei vain kirkossa tai hengellisessä tilaisuudessa. Siunaaminen tarkoittaa myös kaiken hyvän pyytämistä elämään. Jumala on rakkaus, hän tahtoo elämäämme hyvää. Siunauksen pyytämiseen kuuluu esimerkiksi varjeluksen ja toimeentulon pyytäminen. Pyydämme että Jumala lupauksensa mukaan pitäisi kaikista tarpeistamme huolta. Ihminen, joka pyytää Jumalalta siunausta, uskoo että kaikki hyvä tulee Jumalalta.

Luulen, että emme usein käsitä, että Jumala kulkee vierellämme joka hetki. Hän ei ilmaise itseään useinkaan kovin selvästi havaittavalla tavalla ja siksi me usein unohdamme että HÄn on kanssamme. Kun Jumala on kasteessa ottanut sinut omaksi lapsekseen, on hän sitoutunut pitämään sinusta huolta koko elämäsi ajan. Ei hän väisty viereltäsi.

Miksi siunausta tarvitsee sitten yhä uudelleen ja uudelleen ja eri elämäntilanteissa pyytää? Eikö se yksi siunaus silloin kastehetkessä riittänyt?

Ajattelen, että siunauksen pyytäminen on meille ihmisille tärkeää siksi, että se MUISTUTTAA meitä siitä, että Jumala on elämässämme mukana. Jumalan siunauksen määrää ei ole määritelty millään mitalla sillä tavalla, että joskus siunausta olisi saanut tarpeeksi, eikä enempää tarvitse tai voi saada.

Kun siunaus on Jumalan läsnäoloa elämässämme, niin luulen ettei kukaan meistä ole sitä liikaa kokenut. Vai mitä arvelet? Siunaus tuo meille turvan ja varmuuden siitä, ettei tarvitse missään elämän olosuhteissa tai tilanteissa pelätä mitään.

On tärkeää, että pieni koululainen tietää että hän ei ole koskaan yksin, vaan Jeesus kulkee hänen rinnallaan koulutiellä. Ja että jos häntä pelottaa, hän voi rukoilla ja pyytää: "Jumala ole lähellä, minua pelottaa."

Maailmassa on niin paljon asioita, jotka voivat pelottaa pientä ja isompaakin. Siksi on valtava asia että koko elämänsä saa kätkeä suuremmille käsivarsille. Kuten tänään kirkossa lauloimme:

Jumalan kämmenellä ei pelkää lintunen,
Jumalan kämmenellä ei pelkää ihminen.
Kaikille tilaa riittää, kaikille paikkoja on.
Jumalan kämmenellä ei kukaan ole turvaton.

Jumala meitä kutsuu nyt suojaan turvaisaan.
Jumala meitä kutsuu ja kantaa voimallaan.
Milloinkaan ei hän hylkää, lastensa kanssa hän on.
Jumalan kämmenellä ei kukaan ole turvaton.


Luepa sanat oikein ajatuksella läpi ja omista ne omalle kohdallesi. Nimittäin virren sanoittaja Pirkko Halonen on saanut nuo sanat mieleensä hetkellä, jolla häntä pelotti kovasti. Sanat tulivat yhtäkkiä lohduttavina hänen mieleensä, hän kirjoitti ne ylös ja ne ovat lohduttaneet ja rohkaisseet tuhansia ihmisiä sen jälkeen.

Lauloimme kirkossa myös toisen koskettavan virren, jonka sanoihin tuntuu hyvältä yhtyä näin lasta pian koulun alkamisen myötä uuteen elämänvaiheeseen saatellessa.

1. Taivaallinen Isämme, näet, että lapsemme
koulutien on alkamassa, leikit työhön vaihtamassa.
Ole suojaamassa.

2. Tunnet meidän mietteemme, ilomme ja huolemme.
Tiedät arjen kommellukset, toiveemme ja huokaukset.
Kuule rukoukset.

3. Pihapiiri laajentuu. Käsi käteen ojentuu.
Olemme nyt saattamassa, vuoroin vastaan ottamassa,
kasvuun auttamassa.

4. Siunaa kodin perusta. Siunaa koulun toimia.
Anna uutta yhteisyyttä, läheisyyttä, kestävyyttä,
kärsivällisyyttä.

5. Kotona ja koulussa siunaa meitä jokaista.
Lempeästi katse avaa kohti uutta, innostavaa, alkuun johdattavaa.

6. Isä, Luoja, sanelet elämämme aakkoset.
Opeta ja ohjaa meitä.Siunaa lasten kouluteitä.
Anna enkeleitä.

Turvallista elämänmatkaa sinulle!