En tiedä kärsitkö sinä koskaan itsesäälistä. Minulle tulee aika ajoin, varsinkin kun olen sairas, kielteisiä ajatuksia itsestäni. Kun on fyysisesti heikko olo, mielikin painuu helposti maahan. Silloin masentaa, ja tuntuu että oon ihan kelvoton tyyppi. Jos oikein heikosti menee, sitä aattelee, ettei kukaan välitä ja makaa vain peiton alla itsesäälissään. Niinä hetkinä ystävät ovat tärkeitä. Ne, jotka sanovat: "häntä pystyyn", "elämä voittaa" ja "huomenna on päivä uus".

Jokaisella on varmasti joskus huonoja hetkiä, silti on hyvä muistaa että jokainen meistä on arvokas ja tärkeä, tuntui miltä tuntui. Kunpa muistaisimme toisiamme tästä muistuttaa. Kunpa sitä huonoina hetkinä muistaisi, että ne menee ohi. Vielä se aurinko paistaa, vaikkei näykään. Tulee vielä parempi hetki kun jaksaa uskoa ja odottaa. Juuri ennen auringon nousua on kaikkein pimeintä.

Myös väsymys ja uupumus voi vaikuttaa niin, että alkaa nähdä kaiken negatiivisesti. Vaikka tekisi parhaansa töissä tai kotona, niin silti itsellä on kurja ja tyytymätön olo itseensä. Yksi merkki uhkaavasta työuupumuksesta voi olla se, että ennen mielekäs työ ei enää palkitsekaan vaan tuntuu pakkopullalta. Silloin hälytyskellojen tulisi soida.

Russel Kelfer sanoo runossaan näin:

Sinä olet hyvästä syystä se joka olet.Olet osa upeaa suunnitelmaa. Olet arvokas, täydellinen ja ainoa laatuasi, mies tai nainen, Jumalan tilaustyötä. Sinulla on ulkonäkösi hyvästä syystä. Jumala ei luonut sinua sattumalta. Jo äitisi kohdussa hän sinut muovasi, olet juuri se joksi hän sinut tahtoi tehdä. Vanhempasi olivat juuri hänen valitsemansa, ja tuntuipa sinusta miltä hyvänsä, hekin olivat Jumalan suunnittelemaa räätälintyötä ja kantavat itsessään Mestarin sinettiä. Eikä elämäsi vamma ollut helppo kohdata. Myös Jumala itki sen koskiessa sinuun. Sen kuitenkin sallittiin muovata sydäntäsi jotta kasvaisit hänen kaltaisuudessaan. Sinä olet hyvästä syystä se joka olet, Mestarin käsi on sinut muovannut, sinä olet kuka olet rakastettuna koska Jumala on olemassa.

Kukaan meistä ei välty vaikeuksilta eikä ahdistuksilta elämässä, ei edes Jumalaan uskovat. Mutta meidän ei tarvitse olla yksin pimeässä laaksossa. Vapahtajamme on luvannut kulkea joka hetki rinnallamme. Hän voi tuoda valon ja toivon elämäämme silloin kun tuntuu ettei näe muuta kuin pimeyttä ja harmautta edessä päin.

Corrie ten Boom on sanonut: Jos katsomme maailmaa, ahdistumme, jos katsomme itseämme lannistumme, jos katsomme Kristukseen saamme levätä!

Herra, kiitos että väsyneinä ja itseemme pettyneinäkin saamme levätä sinussa. Anna meidän kokea, että sinulle riitämme juuri tällaisina kuin olemme. Anna meille uusi voima ja rohkeus. Opeta hyväksymään itsemme tällaisina kuin olemme. Kiitos että annat väsyneelle voimaa ja masentuneelle toivoa. Sinussa on elämä ja valo. Aamen.