Mieheni järjesti ihanan vapaapäiväyllätyksen: varasi rentouttavan kasvohoidon vaimolleen, joka ei ikinä raaski itse sellaista ostaa. :-) Siinä rentoutuessani ehdin ajatella monenmoista ja tajusin jälleen, miten tärkeää on välillä saada myös hemmotella itseään. Tajusin myös miten hyvältä tuntuu olla hoidettavana ja hellittävänä. Kasvohoitoon kuului kasvojen puhdistuksen lisäksi pitkä kasvohieronta, myös niska ja kädet hierottiin. Miten hyvältä kasvojen ja niskan hierominen tuntuikaan! Kosketus tekee hyvää, saa mielihyvähormoonit liikkeelle. Hoidon jälkeen oli niin ihanan rentoutunut ja uudistunut olo.

Olen miettinyt paljon kosketusta. Se on ihmiselle elinehto. Pieni vauva tarvitsee kehittyäkseen kosketusta. Rottakokeissa on todettu, että kosketus stimuloi hermoston kehitystä. Kosketusta saaneet rotat olivat aikuisina luottavaisempia ja tasapainoisempia ja elivät pidempään ja terveempinä kuin sellaiset rotat joita ei oltu kosketeltu.

Lapsena koettu kosketus heijastuu myöhempään elämään. Nykyään ei onneksi enää opeteta että lasta ei saa pitää liikaa sylissä. Ymmärretään miten tärkeää lapsen itsetunnon kehittymisen kannalta on se, että hän saa hellyyttä ja hoivaa. On todettu, että eläimillä kosketuksen puute lisää keskittymättömyyttä ja ahdistuneisuutta, masennusta, pentujen laiminlyöntiä ja pahoinpitelyä. (Jukka Mäkelä HYKS)

Mutta ei kosketuksen tarve lopu lapsuuteen. Kaikenikäiset ihmiset kaipaavat kosketusta. Kosketus voi ehkäistä masennusta tai stressiä. Kierrän sairaalapappina säännöllisesti terveyskeskuksen vuodeosastoilla. Usein silittelen vanhuksia tai pidän heitä kädestä. Moni ei tahtoisi päästää millään otetta irti. Kosketus tuo turvaa, että joku on lähellä. Monta kertaa olen kokenut kuinka dementoitunut tai hätääntynyt vanhus on rauhoittunut kosketuksesta. Miten tärkeää kosketus on noille vanhuksille, jotka päivästä toiseen makaavat vuoteissaan. Onneksi nykyään monissa vanhainkodeissa kosketuksen merkitys on tajuttu ja hierotaan ja hellitään heitä.

Jumala loi ihmiselle ihon, joka kykenee tuntemaan voimakkaasti. Iho tuntee mielihyvää mutta myös kipua. Ikävä kyllä kaikki kosketus ei ole aina hyvää. Moni on kokenut kosketusta joka sattuu, tekee kipeää. Kosketusta, jossa omat rajat on ylitetty tavalla, joka on tuntunut pahalta ja jota ei voi koskaan unohtaa.

Väärä kosketus on traumatisoivampaa kuin pahat sanat. Kosketuksen muisto jää iholle, ja voi tulla esteeksi parisuhteessa. Itselläni on myös kokemusta kosketuksesta, joka on satuttanut ja loukannut rajojani. On kestänyt pitkään oppia luottamaan siihen, että kosketus voi olla myös hyvää ja rentouttavaa. Ihminen, jota on satutettu ei uskalla rentoutua toisen koskettaessa. Hierojallakin hän saattaa olla tahtomattaan jännitystilassa, koska iho muistaa ne kerrat, jolloin kosketus teki pahaa. Muistijäljet ovat jääneet, vaikkei tietoisesti muistakaan tilannetta, jossa on kokenut vääränlaista kosketusta. Kosketus on herkkä asia, ja siksi jo pienelle lapselle pitäisi opettaa että uimapukualueelle ei kukaan saa koskea hänen tahtomattaan.

Lapsen tunne-elämän kehityksen kannalta on tärkeää, että lapsi oppii läheisyyttä ja hellyyttä. Lapsen, jota ei ole lapsena kosketeltu ja hellitty, voi olla vaikeaa osoittaa hellyyttä aikuisena. Onneksi hellyyttä ja koskettamista voi esimerkiksi turvallisessa parisuhteessa opetella. Vähitellen luottamus kasvaa, eikä enää pelkää.

Olen myös kokenut, miten Jumala voi eheyttää rukouksen kautta, niin että voi parantua traumoista ja haavoista, joita väärä kosketus on saanut aikaan. Apua kannattaa hakea, jos on ongelmia tällä alueella. Moni pahastikin traumatisoitunut on voinut esim. terapian jälkeen löytää terveen ja turvallisen kosketuksen. Se on lisännyt elämänhalua huomattavasti.

Jumalan hoitavaa ja parantavaa kosketusta elämääsi!