Haitin maanjäristys on järkyttänyt koko maailman. On raskasta nähdä kärsimys, joka on kohdannut köyhää maata. Vaikka tapahtumapaikka on kaukana meistä, tiedotusvälineet tuovat sen jokaisen tietoisuuteen ja ulottuville. YK:n tiedottajan mukaan Haitin maanjäristys on pahin maailmanjärjestön kohtaamista katastrofeista.

Joinakin päivinä, kun kohtaa ja kuulee paljon surullista ja ikävää, tuntuu kuin omakin mieli muuttuisi harmaaksi. On niin paljon tuskaa, pettymyksiä ja onnettomuuksia tässä maailmassa. Selittämätöntä kärsimystä on kaikkein vaikeinta ymmärtää. On helppo masentua kaiken synkän edessä ja muuttua kyyniseksi. Mutta on myös mahdollista valita toinen tie. Auttamisen ja myötäelämisen tie. 

Sylvia Raulolta, joka on Kirkon Ulkomaanavun työntekijänä Haitissa kysyttiin mitä hän toivoo suomalaisilta tässä tilanteessa. ”Toivon ja elämän tukeminen on tärkeintä tässä tuhossa, jota on sanoin vaikea kuvata” hän vastasi. Kristittyinä meidän tehtävämme on pitää yllä toivoa sekä pyrkiä lievittämään kärsimystä. Sen sijaan että kauhistelemme ja masennumme järkyttävistä tapahtumista, voimme miettiä miten minä voisin auttaa? Mikään apu ei ole liian pientä. ”Pienistä puroista kasvaa suuri joki”. Voimme miettiä, voisinko minä luopua joistakin omista itsekkäistä pyrkimyksistäni ja lahjoittaa rahaa sinne missä hätä on suurin. Voisinko olla jakamassa tätä haitilaisten kokemaa taakkaa ja kärsimystä. Nyt kysytään ja tarvitaan lähimmäisenrakkautta. Dorothee Sölle on sanonut: "Jumalalla ei ole tässä maailmassa muita käsiä kuin meidän kätemme.”

En usko että on sattumaa, että tämän vuoden yhteisvastuukeräyksen ulkomainen kohde on Haiti. Vaikka emme ymmärrä sitä, miksi Jumala salli maanjäristyksen, voisimmeko ajatella että hän tiesi sen jo ennalta ja ohjasi keräyskohteen valinnassa? Jumala itse kärsii kärsivän ihmisen rinnalla.

Esirukous Haitin luonnonkatastrofin johdosta

Rukoilemme kaikkien niiden puolesta, joita kärsimys Haitissa koskettaa. Lohduta niitä, jotka surevat omaisiaan. Anna heille voimaa tähän hetkeen ja edessä oleviin päiviin.

Tue ja vahvista heitä, joita luonnonkatastrofi on runnellut. Auta meitä toimimaan oikein ja kaikkien yhteiseksi parhaaksi.Osoita meille keinot auttaa ja lievittää kärsimystä.

Jumala, sinä olet elämän ja kuoleman Herra. 
Koko maailmamme on sinun käsissäsi.Sinä synnytät lakkaamatta uutta elämää.
Myös siitä mikä on pahaa ja tarkoituksetonta,
sinä voit luoda uutta.

Sinä annat tulevaisuuden ja toivon. Sinä rakastit maailmaa niin paljon, että annoit ainoan Poikasi. Sinä lupasit, ettei mikään voi erottaa meitä sinun rakkaudestasi, joka on tullut ilmi Pojassasi. Sinun käsiisi me jätämme toisemme ja itsemme. Aamen.

(papin pakina Savonmaa-lehdessä 20.1.2010)