Suomalainen yksityishenkilö on haastanut suomalaiset, Suomen evankelis-luterilaiset seurakunnat ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan laihdutuskampanjaan. Yksityishenkilön maksama kampanjan laihdutustulosten mukaan määräytyvä tukisumma käytetään Nepalin opettajankoulutuksen hyväksi.

Tiedosto:Italienischer Maler des 17. Jahrhunderts 001.jpg

Lahjoittaja ostaa laihdutetut kilot 15 euron kilohintaan. Laihdutettuja kiloja ostetaan maksimissaan 10 miljoonalla eurolla. Laihdutusaikaa on kolme kuukautta. Loppupunnitus on järjestettävä viimeistään 30. toukokuuta, jolloin loppupaino sekä ”ostettavan läskin” määrä kirjataan. Seurakunnat toimittavat THL:lle yhteenvetotiedot punnitustuloksista, joiden perusteella Nepalin opettajankoulutuksen tukisumma määräytyy. Kampanjaan voivat osallistua kaikki Suomessa asuvat täysikäiset henkilöt, joilla on ylipainoa. Loppupaino ei saa alittaa ihannepainon alarajaa (painoindeksi 18,5 kg/m2). (teksti lainattu Helsingin seurakuntayhtymän sivuilta)

Tämä kyseinen kampanja on herättänyt paljon ajatuksia puolesta ja vastaan. Toisten mielestä on hienoa että saadaan kaksi kärpästä yhdellä iskulla: ylipainoa pois ja rahaa hyväntekeväisyyteen. Toisten mielestä kampanja osoittaa, etteivät ylipainoiset kelpaa Jumalalle sellaisena kuin ovat. Minusta tämä jälkimmäinen ajatus on erikoinen. Ei kai sillä, että pudottaa painoaan oman terveytensä parantamiseksi ole tekemistä Jumalan hyväksymisen kanssa? Toki Jumala rakastaa yhtä paljon lihavaa kuin hoikempaakin ihmistä. Raamatussa puhutaan myös siitä että meidän kroppamme on Pyhän Hengen temppeli, josta on tärkeää pitää huolta.

Monet syyttävät lihavuudestaan geenejään. Tosiasiassa perintötekijät ovat lihavuuden syynä vain yhdessä tapauksessa kolmesta. Lihavuus on siis useimmissa tapauksissa itse aiheutettua. Jos syö enemmän kun kuluttaa, lihoo. Yksinkertaista. Sitä on vaan niin vaikeaa myöntää, on helpompi keksiä muita syitä ylipainoonsa.

Lihavuus on terveysriski. Lihavuuden myötä lisääntyvät monet sairaudet. Lihavuudella on yhteys ainakin aikuistyypin diabetekseen, sepelvaltimotautiin, verenpainetautiin, sappikiviin, useisiin syöpiin, metaboliseen oireyhtymään ja nivel-rikkoon.  Tutkimusten mukaan lihavuutta voidaan ehkäistä liikkumalla vähintään tunti päivässä. Tätä arkiliikuntaa ei tarvitse edes suorittaa yhtäjaksoisesti. Kuulostaa aika vähäiseltä, mutta on silti monelle vaikeaa toteuttaa. Monelle herkkujen  syöminen on tapa palkita itseään tai rentoutua raskaasta työstä ym. Jos mukaan tulee alkoholia, niin äkkiä kaloreita kertyy aikamoinen määrä.

Jokainen ihminen on yhtä arvokas olipa lihava tai laiha. On pelottavaa, että monesti lihavat luokitellaan vetämättömiksi tai laiskoiksi ym. Moni lääkeaine lihottaa eikä lihavuus todellakaan ole aina itseaiheutettua. Minustä tämä kampanja on hyvä asia, jos siitä on apua jollekin, joka tahtoo laihtua, mutta ei ole aiemmin saanut itseään siihen motivoitua. On hieno idea, että laihtumisen kautta voi auttaa muita.

Itse nuorena anoreksian sairastaneena olen aina huolissani kun puhutaan laihduttamisesta. Jos ihminen määritellään sen perusteella paljonko hän painaa, ollaan harhatiellä. Mutta jos laihduttaminen pysyy terveissä mittasuhteissa, on  se hyvä ja terveyttä edistävä asia.

Jumala suokoon minulle tyyneyttä hyväksyä asiat, joita en voi muuttaa, rohkeutta muuttaa mitkä voin, ja viisautta erottaa nämä toisistaan.

Reinhold Niebuhr