Sadussa kuninkaan kosketuksesta

kaikki muuttui kullaksi.

Elämässä monen käsissä

kaikki sirpaleiksi. Tai tuskaksi.


Uneksin hänestä, jonka kosketuksesta

kaikki muuttuu valoksi.

Ja rakkaudeksi.

Eikä se vain unta.

(Maaria Leinonen)


Olen aina tykännyt saduista, koska niissä yleensä onnellinen loppu. Lapsena luin kymmeniä paksuja satukirjoja läpi ja tykkäsin itsekin kirjoitella tarinoita. Saduissa köyhästä voi tulla rikas, rumasta kaunis, kömpelöstä lahjakas. Kaikki on mahdollista sadun maailmassa. Ehkä se siinä viehättääkin. Sama kuin elokuvissa. Voit samastua päätähteen ja olla hetken mielessäsi kaunis ja rohkea, onnellinen.

Mutta miten on oikeassa elämässä. Kun nuori kaunis nainen, prinsessaleikkejä lapsena leikkinyt neito ei löydäkään prinssiään. Tai jos löytääkin, mutta prinssi ei olekaan sellainen kuin lapsena haaveili, elämä ei sujukaan kauniisti ja harmonisesti. Tulee pettymyksiä ja kipua, unelmat särkyvät.

Mielikuvitusmaailmaan on niin helppo sukeltaa kun oma elämä tuntuu raskaalta, epäoikeudenmukaiselta. Varmaan se on ihan hyvää ja terapeuttistakin silloin tällöin. Mutta jos oma elämä jää lopulta elämättä haavemaailman tähden, jotain on pielessä. On mukava nauttia prinsessahäistä ja olla fiiliksissä hetken, mutta sieltä on palattava arkeen ja omaan elämään - vähemmän kuninkaalliseen.

Vaikka toisaalta, meilläkin mahdollisuus olla Kuninkaan lapsia. Elää elämää yllätyksiä täynnä. Ei ole vain satua ja haavetta tavoitella onnellista elämää. "Anokaa niin teille annetaan, etsikää niin te löydätte, kolkuttakaa niin teille avataan". Jonakin päivänä huomaat, ettei pahin tapahtunutkaan, sillä Hän tahtoi sinulle hyvää. Hän, jonka olemus ja nimi on Rakkaus. Jumala itse katselee sinua hymyillen, tahtoo pyyhkiä kyyneleet silmistäsi ja antaa sinulle hyviä lahjoja.  Miksi sitä niin vaikeaa uskoa, että pitää yrittää omin avuin tavoitella parempia?

Minulla vain tämä yksi elämä, ainutkertainen. Käsitänkö sen, vai kuluuko päiväni marisemiseen, kadehtimiseen, haaveiluun. Tämä elämäni satu on totta ja minulla mahdollisuus vaikuttaa juonen kulkuun. Vaikkei aina siltä tunnu. Korkeimman kädessä on kaikki. Ja kerran minäkin Kuninkaan tyttärenä kaikkien aikojen juhlissa mukana. Mutta jo sitä ennen ELÄN ja kiitän ja nautin juuri tästä elämästä joka minulle suotu, kaikkine rosoineen, särmineen. Etkö sinäkin?