Oletko viime aikoina viettänyt levottomia öitä vuoteessasi piehtaroiden ja murehtien arkielämän huolia? Jos vastasit kyllä, et ole mitenkään poikkeava yksilö. Huolet ja murheet tuntuvat erityisesti kasautuvan mielensopukoihin illan ja yön pimeinä tunteina. Uni ei tule, mutta eivät ne huoletkaan vähene murehtiessa.

 Jeesuskin puhui kerran murehtimisesta. Hän sanoi: ”Älkää huolehtiko hengestänne, siitä mitä söisitte tai joisitte, älkää ruumiistanne, siitä millä sen vaatettaisitte. Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa eivätkä kokoa varastoon, ja silti teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ja olettehan te paljon enemmän arvoisia kuin linnut! Kuka teistä voi murehtimalla lisätä elämänsä pituutta kyynäränkään vertaa? Mitä te vaatetuksesta huolehditte! Katsokaa kedon kukkia, kuinka ne nousevat maasta: eivät ne näe vaivaa eivätkä kehrää. Kun Jumala näin pukee kedon ruohon, joka tänään kasvaa ja huomenna joutuu uuniin, niin tottahan hän teistä huolehtii, te vähäuskoiset!

 Murehtiminen on eri asia kuin tulevaisuuden suunnittelu ja miettiminen. Murehtimisessa on mukana pelkoa, joka saa mielen matalaksi ja elämän kurjaksi.

 Tarkoittaako Jeesus sanoillaan, että meidän pitäisi lakata huolehtimasta itsestämme ja vain passiivisesti odottaa hänen täyttävän kaikki tarpeemme? Ei! Vaikka Jumala antaakin linnuille ravinnon, kyllä lintukin lähtee etsimään jokapäiväistä ruokaansa. Ero on vain siinä, ettei lintu murehdi ravinnostaan. Kuten tutussa hengellisessä laulussa sanotaan:

Pikkulintu riemuissaan lauleleepi onneaan,
ei hän jouda huokaamaan, eikä suremaan.
Ei hän , ei hän jouda suremaan.

Herättyään oksalla alkaa kohta laulella.
Ei hän tiedä ruuastaan, laulaa sentään vaan.
Laulaa, laulaa, laulaa sentään vaan.

Kuule linnun laulua, katso kohti taivasta.
Murheet menee menojaan, mut laula sinä vaan!
Laula, laula, laula sinä vaan.

Jumala tahtoo vapauttaa meidät turhasta murehtimisesta. Raamatussa kehotetaan: ”heittäkää kaikki murheenne hänen kannettavakseen, sillä hän pitää teistä huolen” (1.Piet. 5:7).  Miten onkin niin vaikeaa heittää murheitaan kokonaan! Ihan vähän täytyy yrittää kuitenkin murheistaan pitää kiinni.

Kuinka helppoa elämä olisikaan, jos osaisi olla murehtimatta! Tällaiseen pyhään huolettomuuteen Jeesus haluaa vapauttaa meidät, jotta saisimme elää yltäkylläistä elämää, jonka Jeesus on omilleen tarkoittanut. Muistuttakoot siis vapaina lentelevät linnut meitä tästä Jumalan huolenpidon lupauksesta. Ehkäpä siksi Jeesus ottikin esille linnut ja kukat, jotta aina kun niitä näemme muistamme hänen sanansa ja lakkaamme murehtimasta.

Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan tietoon. Silloin Jumalan rauha, joka ylittää kaiken ymmärryksen, varjelee teidän sydämenne ja ajatuksenne, niin että pysytte Kristuksessa Jeesuksessa." (Fil. 4:6-7)