Jeesus oli täynnä armoa ja totuutta. (Joh. 1:14)

Muistamme hyvin erilaisia Jeesuksen kohtaamia ihmisiä. Fariseukset, joilla oli selkeät käsitykset siitä, mitä sai ja mitä ei saanut uskonnon mukaan tehdä, kuulivat Jeesukselta hyvin ankaria sanoja. Sen sijaan syntiset, toisten alaspainamat ihmiset kuulivat Jeesukselta armon ja rakkauden sanoja. Jeesus ei tuominnut, hän armahti.

Mutta vaikka Jeesus armahti ei hän hyväksynyt ja siunannut kaikkea. Jeesus ei siunannut syntiä, vaan sanoi syntiselle naiselle: "mene, äläkä enää syntiä tee" (Joh. 8:11). Jeesuksen armahtava rakkaus muutti monen ihmisen elämän. Ihmisestä tuli uusi luomus. Totuuden esille tuominen, anteeksiantamus  ja Jeesuksen hyväksyvä rakkaus saivat tämän aikaan.

Tänäkin päivänä saamme kuulla todistuksia kuinka monen ihmisen elämä  on muuttunut Jeesuksen kohtaamisen jälkeen. Jeesus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti (Hepr. 13:8). Hän voi yhä eheyttää, parantaa, uudistaa, antaa uuden mahdollisuuden. Moni on saanut kokea  elämässään täydellisen suunnan muutoksen Jeesuksen rakkauden voimasta.  

Jeesus tahtoo armahtaa, koskettaa ja auttaa tänäkin päivänä. Hän on tullut etsimään niitä, jotka harhailevat eksyksissä. Kuulemmeko me tällaista viestiä kirkoistamme? Miten me kristityt suhtaudumme lähimmäisiimme? Onko meillä samankaltainen armahtava asenne toinen toisiamme kohtaan kuin Jeesuksella oli? 

On tärkeää huomata eräs suuri ero verrattaessa Jeesuksen ja meidän suhtautumista ihmisiin. Jeesuksen asema on toinen kuin meidän. Jeesus on Jumala. Hän on ihmisen yläpuolella. Me olemme sisaria ja veljiä keskenämme. Emme voi asettua toinen toistemme yläpuolelle.

Kun Jeesus puhui, hän puhui Jumalan auktoriteetilla. Me olemme vain hänen lähettiläitään, joille toki annettu auktoriteetti hänen nimessään. Mutta tässä on suuri vastuu ja vaara. Miten me käytämme meille Jeesuksen omina annettua auktoriteettia ja asemaa.

Näemmekö itsemmekin armoa tarvitsevina ja syntisinä, vai nostammeko itsemme toisten yläpuolelle ja katsomme oikeudeksemme tuomita toisten synnit? Tätä viimeksimainittua tapahtuu hyvin usein ja sen seuraukset ovat surullista kuultavaa. Jeesus varoitti: Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi" (Matt. 7:1)"Kuinka näet roskan veljesi silmässä, mutta et huomaa, että omassa silmässäsi on hirsi? (Joh. 8:7)

Jeesuksen seuraajat olemme samalla viivalla kaikkien lähimmäistemme kanssa. Olemme vaarallisella tiellä, jos kuvittelemme että joku toinen on syntisempi kuin itse olemme. Jumalan edessä on vain yksi kadottava synti. Se on se, ettei ota vastaan pelastusta joka tarjotaan Jeesuksessa. Jos hylkää tietoisesti Jumalan tarjoaman armon kuvitellen pelastuvansa omilla hyvillä teoillaan, on armon ja pelastuksen ulkopuolella. Jeesus tuomitsi voimakkain sanoin myös tekopyhyyden. Se on asenne, jossa itse pitää itseään muita parempana ja asettuu toisen yläpuolelle. Meillä on oikeus sanoa ja kirkkona varoittaa synneistä, mutta emme saa tuomita toisiamme, sillä vain Jumalalla on tuomiovalta.

 Kuinka voimme siis tietää Jeesuksen tahdon? Minulla ei ole muuta vastausta kuin se, että pyydämme Pyhää Henkeä avaamaa meille Raamatun sanaa. Että keskitymme Kristukseen ja vietämme aikaa hiljaisuudessa Vapahtajamme kasvojen edessä. Silloin voimme kuulla hänen lempeän äänensä, emmekä elä vain omien ajatustemme tai mielipiteidemme varassa.

Jeesus on luvannut johdattaa niitä, jotka rukoillen kulkevat. Hän itse on tie, totuus ja elämä (Joh. 14:6). Kun pysymme lähellä Jeesusta tai oikeastaan aivan kiinni hänessä, olemme oikealla tiellä. Silloin Jeesuksen rakkaus saa virrata meihin ja meistä lähimmäisiimme. Silloin mekin voimme olla täynnä Jeesuksen armoa ja totuutta.

Mutta jos lähdemme ihmisviisauden tielle, emmekä kysele Jumalan tahtoa, on aina vaara mennä harhaan ja eksyä tieltä. Tieltä harhautuminen on vaarallista myös siksi, että saatamme johdattaa toisiakin harhaan. Erityisesti niiden (itseni mukaan lukien), joille on uskottu papin, paimenen tehtävä, on suuri vastuu Jumalan edessä siitä miten ja minne laumaansa johdattaa.

Herra, opeta kuulemaan sinun äänesi. Auta pysymään armossa, totuudessa ja rakkaudessa. Johdata meitä niin yksityisinä kristittyinä kuin kirkkonasi. Ota hellään hoivaasi erityisesti ne, jotka ovat kokeneet ihmisten tuomion. Johdata oikealle tielle ne, jotka harhailevat eksyksissä. Anna rakkautesi virrata keskellemme ja valosi loistaa kirkkaana tässä pimeässä ajassa. Armahda kansaasi, armahda maailmaasi. Ylistys sinulle ikuisesti. Aamen.