Noin viikko sitten Helsingin sanomissa oli mielenkiintoinen artikkeli siitä miten ihmisen kehon eri osien arvo on määriteltävissä esim. oikeudenkäynnissä kun määritellään rikoksen uhrille maksettavia korvauksia. Artikkelia silmäillessäni aloin miettiä tarkemmin minkä arvoinen ihminen todella on. Artikkelista kävi ilmi, että henkirikoksen seurauksena kuolleen lapsen, äidin tai isän "hinta" on noin 10 000 euroa. Se on vähemmän kuin mitä maksoin käytetystä autostani. Siis aika vähän!

Ymmärrän että oikeusjutuissa täytyy jollakin tavalla määritellä summia, joita vahingonkorvaustapauksissa joutuu maksamaan, mutta ei asia ole näin yksiselitteinen. Kenenkään läheisen menetys ei ole rahalla korvattavissa. Raha voi tuoda jonkinlaista helpotusta elämään, mutta rikoksen aiheuttamaa surua ja tuskaa se ei korvaa. Läheisensä menettäneen ihmisen koko loppuelämä on hetkessä muuttunut. Mikään rahasumma ei voi lievittää sitä psyykkistä kärsimystä ja menetystä, jonka on kokenut.

Jos Jumalalta kysyttäisiin mikä on ihmisen arvo, hänen vastauksensa olisi toisenlainen. Jumalan silmissä jokainen ihminen on äärimmäisen arvokas ja korvaamaton onhan ihminen Jumalan kuvaksi luotu. Jokaisella ihmisellä on arvo, jotka kukaan ei voi häneltä viedä. Jumalalle jokainen ihminen on niin tärkeä että Jumala lähetti oman Poikansa kärsimään ristinkuoleman jotta langennut ihminen pelastuisi. Jumalalle jokainen ihminen on arvokas riippumatta ihmisen asemasta tai saavutuksista.

Vaikka oikeuslaitoksessa ihmisen arvo täytyy jollakin tavalla laskea ja määritellä, se ei ole koko totuus ihmisen arvosta. Ihminen on paljon arvokkaampi kuin mitä me maallisilla mittareilla mittaamme. Jumala loi ihmiselle iankaikkisen sielun joka on niin äärimmäisen arvokas, että Jumala maksoi ihmisestä kaikkein kalleimman hinnan, oman Poikansa kärsimisen ja kuoleman kautta.

Sinä olet niin arvokas, että Jumala lähetti ainoan Poikansa, maailmaan sovittamaan sinun syntisi, jotta sinä pääsisit taivaaseen. Sen kalliimpaa hintaa ei voi maksaa.

Jokainen ihminen on ihme. Meillä on korvaamaton arvo, jonka Jumala on meille antanut. Arvomme ei perustu kykyihimme, onnistumiseemme tai johonkin ominaisuuteemme vaan siihen, että olemme syntyneet Jumalan tahdosta ja suunnitelmasta. Siksi meidän tulisi arvostaa myös itseämme ja toinen toisiamme.

 Professori ja dosentti Tapio Puolimatka on sanonut:"Jumalan rakkaus antaa jokaiselle ihmiselle itseisarvon riippumatta siitä, millaisia ominaisuuksia tai osaamista hänellä on. Ihmisarvo on loukkaamaton uskontoon, älykkyyteen, terveyteen tai muihin ulkoisiin seikkoihin katsomatta.” 

 Ethän anna kenenkään ihmisen määritellä arvoasi tai vähätellä sitä. Kenelläkään ei ole siihen oikeutta. Sinä olet yhtä arvokas kuin kuka tahansa juuri siksi että olet Sinä, ainutlaatuinen Jumalan luoma yksilö.