Papin työn eräs kesäinen ilo on vihkiä rakastuneita pareja avioliittoon. Noissa tilanteissa on kyynel herkässä itselläkin. On hienoa nähdä kaksi rakastunutta ihmistä suunnittelemassa yhteistä tulevaisuuttaan. On kiehtovaa kuulla heidän ajatuksiaan toisistaan ja unelmia yhteisestä elämänmatkastaan. On ihanaa nähdä Jumalan luomistyön ihmeen toteutuvan siinäkin, kun kaksi ihmistä tuntee "vetoa" toisiinsa, ovat helliä toisilleen ja tahtovat pitää huolta toisistaan koko elämänsä ajan. On suuri etuoikeus saada olla pyytämässä Jumalan siunausta, johdatusta ja hyviä lahjoja kahdelle toisiinsa sitoutuneelle ihmiselle.

Rakkaus on taitolaji, on joku sanonut. Usein ensimmäiset vuodet lipuvat siinä rakastumisen huumassa niin ettei oikein ymmärrä sitä papin kysymystä "tahdotko rakastaa". Tietenkin tahdon, sehän on itsestäänselvyys kun on naimisiin kerran menty! Jossain vaiheessa arki sitten yllättäen putkahtaa esiin ja huomaa miten jokin pikkuasia toisessa, johon ei ennen ollut ollenkaan kiinnittänyt huomiota, alkoikin ärsyttää. Apua, nytkö tämä onni sitten loppui, käväisee mielessä.

Nykyään ihmissuhteista on tullut monelle kertakäyttötavaraa. Rakastumisen tunteen laantuessa säikähdetään ja luullaan rakkauden kuolleen. Sitten tuleekin kiire uutta rakkautta metsästämään. Vaikka oikeasti tuossa vaiheessa pitäisi tulla kuvioihin se papin "tahdotko" –kysymys eli halu sitoutua toiseen ihmiseen, halu elää hänen kanssaan kaikissa vaiheissa.

20130901-181437.jpg

Kun lupaamme tahtoa sekä myötä- että vastoinkäymisissä, lupaamme seisoa puolisomme rinnalla tuli eteen mitä tahansa. Lupaamme rakastaa silloinkin, kun ei tunnu miltään. Lupaamme rakastaa, vaikka toinen sairastuisi vakavasti, eteen tulisi taloudellinen katastrofi tai muita kriisejä. Lupaamme rakastaa, vaikka toinen pettäisi luottamuksemme. Lupamme rakastaa, vaikka joku toinen ihminen olisi alkanut viehättää meitä aviopuolisoamme enemmän! Aikamoinen lupaus tuo "tahdon!" Harva sitä tulee hääjuhlan huumassa ajatelleeksi. Vasta arki osoittaa tahdommeko seisoa vastauksemme takana.

Vaikka minä puhuisin ihmisten ja enkelien kielillä mutta minulta puuttuisi rakkaus, olisin vain kumiseva vaski tai helisevä symbaali. Rakkaus on kärsivällinen, rakkaus on lempeä. Rakkaus ei kadehdi, ei kersku, ei pöyhkeile, ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omaa etuaan, ei katkeroidu, ei muistele kärsimäänsä pahaa, ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee totuuden voittaessa. Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii. Rakkaus ei koskaan katoa. Niin pysyvät nämä kolme: usko, toivo, rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus. 1. Kor. 13:1–8, 13

Kristillisen avioliiton toivo on Jumalan siunauksessa, joka lepää avioliiton yllä. Kun aviopari antaa Jumalan tulla kolmanneksi liittoonsa, silloin liitto on kuin kolmisäikeinen lanka. Kolmisäikeinen lanka on kaksisäikeistä kestävämpi. Jumala voi antaa rakkautta puolisoille silloinkin, kun tuntuu että kaikki on menetetty. Tahdon rohkaista sinua, joka ehkä parhaillaan kipuilet vaikean avioliittosi kanssa: Et ole yksin. Jumala näkee elämäntilanteesi. Hän on rakkaus. Hän voi sinua auttaa. Jumalan rakkaus voi sytyttää märätkin puut palamaan uuteen roihuun jos vain sinä tahdot ja jaksat vielä yrittää! Ja lohdutus myös sinulle, joka olet epäonnistunut avioliittosi korjaamisessa: Jumala rakastaa sinua. Ei hän sinua tuomitse. Hänellä on sinulle tulevaisuus ja toivo!

Nuoret: Rakkaus on eri asia kuin seksi. Älkää siis hypätkö heti sänkyyn seurustelukumppaninne kanssa! Mikä on ihanampaa kun kaikessa rauhassa nauttia rakastumisen tunteesta ja tutustua toiseen kaikessa rauhassa. Rakasteluun liittyy suuri vastuu, jonka kantaminen toteutuu parhaiten avioliitossa. Seksi on niin ainutlaatuinen ja kaunis Jumalan luoma asia kahden ihmisen välillä, ettei sitä kannata jokaisen kanssa harrastaa! Säästä itseäsi elämäsi miehelle tai naiselle, vaikkei se ole nykyään muotia! Se kannattaa! Haavat, jotka liian varhaisista seksikokemuksista voi sieluun tulla, vaikuttavat koko loppuelämääsi, eikä niitä paranneta laastarilla!

Oma liittoni on kestänyt pian 18 vuotta. Nopeasti on aika mennyt ja monenlaista vaihetta, ylä- ja alamäkeä on ollut matkan varrella. Yhdessä on koettu pökerryttäviä ilonhetkiä (mm. kahden terveen lapsen syntyminen) mutta myös hirvittäviä suruja (monen läheisen yllättävät kuolemat). Lisäksi tietysti niitä "normaaleja" elämän ristiriitoja, vaikeuksia ja keskinäisiä kahinoita. Mutta tänne asti on tultu. En kyllä voi kehua että omalla rakkaudella ja voimalla olisimme selvinnneet. Mieheni totesikin kerran vaikeassa parisuhdekriisissämme, että onneksi tässä liitossa on "se kolmas" mukana, eihän meillä muuten olisi mitään toivoa! Kiitos Jumalalle, että hän on kolmantena säikeenä avioliittomme langassa. Hän on luvannut antaa tulevaisuuden ja toivon. Ja on sen niin monta kertaa tehnytkin. Jumalan rakkauden kosketusta sinunkin elämääsi ja parisuhteeseesi!