Oletko pannut merkille miten suurta roolia raha näyttelee nyky-yhteiskunnassa? Ei tarvitse kuin kuunnella uutisia, niin lähes joka jutussa puhutaan leikkauksista, säästöistä tai siitä miten kalliiksi jokin asia tulee. Olkoon kyse valtion taloudesta, yrityksistä tai seurakunnista, tuntuu siltä että julkisuudessa viesti on koko ajan talouteen ja kustannuksiin painottuva. Sosiaali- ja terveydenhuollossa tehdään tarkkoja laskelmia siitä, mihin on varaa, mihin kannattaa satsata.

Tavallisesta kansalaisesta tämä voi tuntua epäinhimilliseltä ja julmaltakin. Ymmärrän ja kannatan viisasta taloudenpitoa, mutta jos raha menee inhimillisyyden ja ihmisten edelle, silloin jokin on pielessä. Pahimmassa tapauksessa palvelujen tuottajat alkavat miettiä mahdollisia voittoja sen sijaan, että etusijalla olisi ihmisistä huolehtiminen.

Millaista viestiä rahan lisääntyvä mahti välittää meille? Kun useat sairaalassa kohtaamani ihmiset miettivät ovatko he sen arvoisia, että heitä kannattaa hoitaa, eikö tämä kerro yhteiskuntamme ilmapiiristä huolestuttavalla tavalla? Sen sijaan että jatkuvasti mietitään miten voisi säästää, miksei kysytä: mihin kannattaa satsata, jotta ihmiset voisivat paremmin.  

20130921-214518.jpg

Tein viime viikolla facebookissa kyselyn ”Mitä asioita elämässäsi ei voi mitata rahassa?”  Vastaukseksi sain mm. seuraavia: perhe, luonto ystävät, yhdessäolo, terveys, onnellisuus, mielenrauha, henkinen tasapaino, rakkaus, usko, puhdas vesistö, lähimmäisen rakkaus, kunnon yöunet, hyväksytyksi tuleminen omana itsenään, ymmärrystä ylempi rauha Jumalassa.

Elämän arvokkaimpiin asioihin ei voi laittaa hintalappua. Terveytensä menettäneelle suurikaan omaisuus ei tuo elämänlaatua takaisin. Osaatko olla tänään kiitollinen siitä mitä omistat vai halajatko koko ajan enemmän? Sen sijaan että kadehdit naapurin uutta Mersua, pysähdypä miettimään millaisilla aarteilla ja lahjoilla sinua on jo siunattu.

Jumalan valtakunnassa kaikki ovat yhtä rikkaita. Jumala lahjoittaa armonsa, rakkautensa ja pelastuksen täysin ilmaiseksi. Ehkäpä siksi se niin harvalle kelpaa. Efesolaiskirjeessä sanotaan: Ylistetty olkoon meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala ja Isä! Hän on siunannut meitä kaikella Hengen siunauksella, taivaallisilla aarteilla Kristuksessa.

Jeesuksessa Jumala on lahjoittanut meille maailmankaikkeuden suurimman aarteen, pelastuksen ja ikuisen perinnön taivaassa. Jeesuksen ystävinä elämme rikasta elämää jo tässä ajassa. Taivaallisen kuninkaan poikia ja tyttäriä, ja saamme nauttia Isämme valtavasta rakkaudesta, johdatuksesta ja huolenpidosta jo maan päällä. Tätä valtavaa lahjaa en antaisi pois mistään hinnasta. Se antaa koko elämälleni mielekkyyden ja tarkoituksen.